fredag, mars 31, 2006

Muffins med Snickers och jordnötssmör



Muffins med Snickers och jordnötssmör
Från Nigella Lawson
12 normalstora muffins

4 dl mjöl
6 msk socker
1 1/2 msk bakpulver
en nypa salt
6 msk jordnötssmör (med jordnötsbitar, inte slätt)
55 gram smält smör, gärna osaltat
1 stort ägg, uppvispat
1,8 dl mjölk
3 vanliga Snickers, grovhackade

Värm ugnen till 200 °C. Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver. Rör ner jordnötssmöret och rör om tills det blir en smulig massa. Blanda mjölk, ägg och det smälta smöret, och häll ner det i mjölblandningen. Rör om, och blanda ner Snickers-bitarna. Fyll i muffinsformar.

Grädda i 20-25 minuter. Muffinsarna ska bli gyllene. Låt svalna på ett galler.

onsdag, mars 29, 2006

Kyckling med vitlök och sweet chili



En jättegod och väldigt enkel kycklinggryta, som min storasyster Åsa brukar göra...

Kyckling med vitlök och sweet chili
3-4 portioner

2 stora kycklingfiléer
1 burk minimajs
1 röd paprika
1 gul lök
olivolja
1 liten burk chilimarinerade vitlöksklyftor
2,5 matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche (lätt är okej)
4-5 msk sweet chilisås
salt

Skär kyckling, majs, lök och paprika i lagom stora bitar. Bryn kycklingen i olivoljan, och låt majs, lök och paprika fräsa med i ett par minuter. Tillsätt vitlöksklyftorna, matlagningsgrädde och creme fraiche och låt koka ihop. Smaka av med salt och sweet chilisås.

fredag, mars 24, 2006

Champinjonrisotto med bondbönor, marsala och mascarpone



Champinjonrisotto med bondbönor, marsala och mascarpone
Två rejäla portioner

olivolja
smör
2 dl arborioris
1/2 dl marsalavin
1 liter buljong (kyckling eller grönsak)
1 gul lök, hackad
1-2 klyftor vitlök, hackade
200 g champinjoner, i bitar
2 msk mascarpone
100 g skalade och kokta bondbönor
en handful riven parmesanost
salt
vitpeppar

Koka upp buljongen. Smält smöret och olivoljan i en stor gryta. Fräs löken och vitlöken i ett par minuter. Tillsätt riset. Fräs i några minuter tills det får färg. Häll på marsalavinet och låt det koka in på hög värme.

Börja tillsätta buljong, en slev i taget. Rör om då och då, och låt buljongen koka in. Tillsätt mer så fort risotton ser torr ut. Efter tio minuter tillsätter du svampen. Fortsätt med buljongen tills riset är klart och risotton är krämig - du kanske inte behöver all buljong, utan smaka dig fram. Det bör ta runt 20 minuter, totalt.

När det är klart, rör ner bondbönor, mascarpone och risotto, och smaksätt med salt och vitpeppar.

tisdag, mars 21, 2006

Tortiglione Alla Vodka



Tortiglione Alla Vodka

2 portioner

1 msk olivolja
torkad chilipeppar i flingor
50 g bacon, finhackat
4 msk tomatpuré, utrörd i 2,5 dl varmt vatten
4 msk vodka
1 msk konjak
1 dl vispgrädde
2 små nävar riven parmesan
tortiglione-pasta eller penne
salt

Sätt på en stor gryta med vatten, salta, och koka pastan så länge som det står på paketet. Under tiden gör du sås.

Värm olivoljan i en stor panna (all pasta måste få plats!). Tillsätt chiliflingor och bacon, och stek tills baconet är krispigt. Häll på tomat-vattenblandningen, och koka upp. Tillsätt vodka och konjak, och koka upp igen. Sänk värmen, och häll i grädden. Tillsätt hälften av parmesanen, och smaka av med salt.

Häll av pastan när den är klar, och häll ner den i såsen. Blanda ordentligt, toppa med resten av osten, och rör om igen. Servera direkt.

måndag, mars 20, 2006

Chokladmarängkakor



Chokladmarängkakor

1,8 dl kakaopulver
6 dl (ca 360 g) florsocker
1 nypa salt
1 msk vaniljextrakt / vaniljsocker
4 stora äggvitor
3 dl valnötter eller pecannötter
1/2 dl kakaonibs
1 dl finhackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på plåtar - ersätt INTE med silikonmattor eller liknande. Vanligt hederligt bakplåtspapper.

Blanda kakao, socker, vaniljsocker om du använder det, och salt i en stor skål. Det får inte vara några klumpar.

Blanda äggvitorna med vaniljextrakt - om du använder det - i en liten skål. Häll över i sockerblandningen, lite i taget, och vispa med elvispen på låg effekt. När allt är i, öka hastigheten och vispa i ca 1 minut tills det är blankt och lite tjockare.

Rör ner nötter, nibs och choklad.

Klicka ut på plåt - det ska vara stora kakor, och det får plats 5-6 på varje plåt.

Grädda i 12-14 minuter mitt i ugnen, en plåt i taget. Ta ur och flytta över pappret till ett galler, och låt kakorna svalna helt innan du försiktigt drar loss dem från pappret.

fredag, mars 17, 2006

Pias kolamuffins



Pias kolamuffins
från Dagens Muffin
18 normalstora muffins

150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3/4 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke. Vänd i de torra ingredienserna i äggblandningen. Tillsätt smöret och sirapen. Rör om. Fyll i muffinsformar - inte för högt upp - och grädda i 175° i 15-20 minuter.

onsdag, mars 15, 2006

Vitt Surdegsbröd



Jätteenkelt surdegsbröd! Kom bara ihåg att sätta igång i god tid - surdegen behöver tre dygn på sig.

Vitt Surdegsbröd
2 limpor

Surdeg:
2 g jäst
1,5 dl kallt vatten
200 g mjöl

Deg:
15 g jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 kilo mjöl
1 1/2 msk salt

Dag ett. Blanda jäst, kallt vatten och mjöl till en mjuk deg. Täck med plastfolie, och låt stå i rumstemperatur i tre dygn.

Efter tre dygn är det dags att baka. Smula jästen, och blanda med olivolja och det ljumna vattnet. Tillsätt surdegen och mjölet, och knåda i fem minuter - helst med maskin. Tillsätt saltet, och arbeta i fem minuter till. Degen ska vara slät och kännas spänstig. Forma till en boll, och lägg i en lätt oljad skål. Täck med en handduk och låt jäsa i en timme.

Dela degen i två jämnstora bitar. Forma varje bit till en limpa, och lägg båda på en plåt. Använd en hoprullad handduk mellan limporna så att de inte jäser in i varandra. Täck med en handduk och jäs i en timme till.

Värm ugnen till 250°C. När limporna har jäst klart, skär ett par skåror i dem med en vass kniv. Sätt in i ugnen och spraya in vatten för att få ånga. Sänk värmen till 175°C efter fem minuter, and grädda i 40 minuter till.

måndag, mars 13, 2006

Mangokyckling



Mangokyckling
4 portioner

450 g lårfiléer av kyckling, delade i lagom stora bitar
1 rödlök, finhackad
1 klyfta vitlök, pressad
2 msk honung
3/4 dl mangobalsamvinäger
1 msk kycklingfond
1 röd paprika, finhackad
2 mango, finhackade
50 g cashewnötter, grovhackade
3 msk grädde
smör
salt
torkad röd chili (helst i kvarn)

Bryn kycklingen i lite smör. Tillsätt lök och vitlök. Häll i honung, viänger och kycklingfond, och koka upp. Sjud tills kycklingen är klar. Tillsätt paprika, mango och nötter och koka upp igen. Krydda med salt och torkad chili tills du är nöjd. Precis innan du ska äta, rör ner grädden för att få en rundare smak och mer sås. Servera med fullkornsris.

fredag, mars 10, 2006

Crème Brûlée



Crème Brûlée
2 portioner

2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
40 g socker
1 vaniljstång

Sätt ugnen på 170°C, och ställ in en långpanna med ca 1-2 cm vatten i.

Koka upp mjölk och grädde. Snitta och skrapa ur vaniljstången i gräddmjölken, och låt den ligga i i ca 10 minuter. Vispa under tiden socker och äggulor pösigt. Ta ur vaniljstången, och häll den varma gräddmjölken över äggblandningen, vispa hela tiden. Häll upp i små portionsformar.

Grädda i vattenbadet i ca 45 minuter. Stäng av ugnen, och låt dem stå i 15 minuter till. Ta ur, låt svalna, och ställ i kyl minst fyra timmar, gärna över natten.

När det är dags för servering, strö över råsocker och bränn av med en liten gasbrännare, eller under ugnens grill-element.

torsdag, mars 09, 2006

Ugnstorkade tomater



Ugnstorkade tomater

väldigt mogna plommontomater
rökt salt
cayennepeppar
socker
olivolja
vit balsamvinäger

Det är ingen idé att ge några exakta mått. Värm ugnen till 150°C. Skär tomaterna i klyftor, och lägg i en liten ugnssäker form med skalet neråt. Ringla över olivolja. Strö över rökt salt, cayennepeppar och socker. Baka i ugnen i ca 1 timme - tomaterna ska börja se lite torra ut. Ta ur, häll över ett par matskedar vinäger, och rör om. Servera direkt eller vid rumstemperatur - perfekt till kött, fisk, grytor, eller varför inte i en sallad?

måndag, mars 06, 2006

Chili con carne



Servera med ugnstorkade tomater, hackad lök, creme fraiche, nachos och riven ost!

Chili con carne

1 kg högrev, i stora tärningar
500 g fläskfärs
2 mellanstora gula lökar, i tunna halvmånar
salt och peppar
matolja
4 stora klyftor vitlök, grovhackade
2 stora röda chilifrukter, finhackade
3.5 dl ketchup
2 tärningar köttbuljong
6 dl öl
2 msk chilipulver
2 msk ancho chilipulver
2 msk chipotle chilipulver
3 msk spiskummin
1 msk råsocker
2 tsk torkad oregano
majsstärkelse - valfritt

Bryn nötköttet, fläskfärsen och löken i oljan, i omgångar. Salta och peppra ordentligt. Lägg i en stor gryta och tillsätt alla övriga ingredienser, förutom majsstärkelse. Koka upp, sätt på locket och sänk värmen. Låt småkoka i 3-4 timmar, och rör om då och då.

Chilin är klar när den är tjock och när köttet är riktigt mört och faller isär. Om din chili är för tunn, som min var - använd lite majsstärkelse för att få den tjockare.

torsdag, mars 02, 2006

Mom's Island Treasures



Mom's Island Treasures
36 kakor

200 g smör
70 g strösocker
165 g farinsocker
210 g mjöl
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk bikarbonat
1 tsp bakpulver
200 g mjölkchoklad, hackad
75 g kokosflingor
140 g pecannötter, grovhackade

Värm ugnen till 190°C. Vispa smöret med båda sockersorterna tills det är pösigt. Tillsätt ägg och vanilj. Rör ner de torra ingredienserna - mjöl, bikarbonat och bakpulver - lite i taget. Rör till sist ner choklad, kokos och nötter.

Forma valnötsstora bollar och lägg på plåtar, lämna ordentligt med mellanrum.

Grädda i 8-10 minuter.